Dammer en honkballer met talent

Dammer en honkballer met talent

Jelle van der Eng kijkt uit naar HHW Open damtoernooi

HEERHUGOWAARD “Het Heerhugowaard Open is voor mij eigenlijk ook een beetje vakantie. Het is altijd erg gezellig, het is een groot internationaal damtoernooi met hele sterke deelnemers. En er zijn ook deze editie weer heel veel leuke nevenactiviteiten. Dat maakt het tot een evenement waar ik graag aan deelneem.”

door: Wilfred van den Hoven

DE ZONNEWIJZER Voor de 5e keer doet Jelle van der Eng mee aan het plaatselijke damtoernooi. De 15-jarige VWO scholier zit op het Han Fortman College en hoorde afgelopen week dat hij overging naar de 4e klas. De komende week kan dus alle aandacht gericht worden op het dammen dat zaterdag van start gaat en een week zal duren.

“Ik zie wel hoever ik kom. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in”, aldus Jelle die de eerste beginselen van de denksport van Nico Konijn meekreeg. ‘Ik zat op De Zonnewijzer. Op die basisschool was er veel aandacht voor het dammen. Ik besloot 10 damlessen bij ‘meester Nico’ te gaan volgen. In 2015 werden we met onze school Nederlands kampioen. Dat was natuurlijk fantastisch om mee te maken.’ Het team dat verder bestond uit Maarten van Ammers, de gebroeders Huub en Daan Pheijffer en Dylan Entius leverde daarmee een ongekende prestatie bij het schooldammen.

WESTERHAAR Maar ook op individueel gebied ging het goed met Jelle. ‘In 2017 plaatste ik me voor het Nederlands kampioenschap bij de pupillen. Dat was mijn eerste grote jeugdtoernooi.” Dat de Heerhugowaarder zich tot een sterke jeugddammer heeft weten te ontwikkelen bewees hij onlangs bij het NK junioren in Westerhaar. Door de derde plaats die hij daar behaalde plaatste Jelle zich voor het komende Europees Kampioenschap in Warschau. Twee maanden later doet hij in oktober mee aan het Wereldkampioenschap in het Turkse Izmir. Genoeg om naar uit te kijken dus, maar eerst wacht het internationale damtoernooi van Heerhugowaard. Dammen is overigens niet de enige sport die de scholier goed beheerst.

THE HERONS “Ik speel ook graag honkbal bij The Herons. ik zit in de aspiranten 1 in een heel leuk team. Het honkballen is tot nu toe goed te combineren met het dammen. Soms is er wel eens een overlapping, maar meestal is het goed te doen”. aldus de midvelder in zijn team. Kiezen tussen beide sporten is nog niet nodig. Toch is het damtalent van Jelle opvallend met als resultaat zijn deelname aan het komende WK. Maar ook dichter bij huis gaan de ontwikkelingen snel. Komend seizoen zal hij in het eerste team van SNA gaan spelen. Vijf jaar geleden werd hij lid van de plaatselijke damvereniging en ontwikkelde hij zich tot de speler die hij nu is. “Ik begon op de clubavonden samen met andere jeugdleden met een half uur les en een half uur spelen. Sinds twee jaar dam ik met de senioren. Daar leer je ook heel veel van”, aldus Jelle.

“Maar ook heb ik ontzettend veel geleerd van Ivo de Jong. Hij is mijn trainer bij SNA en zelf een heel goede dammer. Vier jaar terug, ik was toen 11 jaar, begon ik met de centrale trainingen van de Nederlandse Dambond. Daar is Alex Mathijssen mijn trainer en ook erg goed.”

De progressie van Jelle werd onlangs weer bevestigd met zijn deelname aan het NK voor jeugdteams. Met SNA clubgenoten Luuk Terweijden, Mick en Puck Boudens en Luca Smit werd onlangs een bijzonder knappe tweede plaats bereikt in een bijzonder sterk deelnemersveld. Het tekent de huidige sterkte van het SNA jeugddammen.

Jelle: “SNA heeft nu twee teams in de nationale competitie. Volgend jaar speel ik in de hoofdklasse in het eerste team. “

SNA bestuurslid Frans Groot heeft veel vertrouwen in Jelle. ‘Hij is een rustige, degelijke dammer die geen grote risico’s neemt. Bij de club heeft hij afgelopen seizoen de meeste remises gespeeld. Het is mooi dat hij al op deze jonge leeftijd een plek in het eerste tiental heeft .”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
nl_NLNederlands en_USEnglish